לעיתים קרובות שואלים אותי מה בעצם עושים בתהליך הגישור? האם זה רק משא ומתן על כסף וזכויות, או שיש בזה משהו עמוק יותר? האם אני כמגשרת פשוט מחליטה בשביל בני הזוג מה נכון? האם נצמדים לחוקי בית המשפט? איך גורמים לשני אנשים שנמצאים בסערת רגשות לשבת יחד ולנהל שיחה אמיתית?
אני אנסה לעשות סדר ולהסביר את התהליך שלב אחר שלב.
✦שלב הבחינה - מכיוון שאני לא רק מגשרת גירושין אלא גם יועצת זוגית, השלב הראשון שאני מבצעת בתהליך הוא להקשיב באופן מעמיק לסיפור האישי של כל אחד מהצדדים ולוודא שזה באמת הצעד הנכון בשלב הזה של חייהם. השאלות שאני מעלה הן קריטיות: "האם ניסיתם את כל האפשרויות? הייתם בטיפול זוגי או ייעוץ בעבר? האם אתם יכולים להבטיח לעצמכם ולילדיכם שניסיתם הכל, אך זה פשוט לא עבד? האם שניכם מעוניינים ומסוגלים להתגרש? מיהם העוגנים שילוו כל אחד מכם בתהליך?"
רק כאשר ברור לי ששני הצדדים מבינים את משמעות הצעד ומוכנים לו, אני עובר לשלב הבא בתהליך.
✦שלב פירוק מנשק רגשי - בשלב זה אנחנו נותנים מקום לרגשות ומציפים את כל מה שעלול להפריע בדרך לפתרון. כל צד עובר ממצב של מגננה למצב של שיתוף פעולה. המטרה היא להבין שמציאת פתרון הוא מאמץ משותף למען הילדים. אם אחד הצדדים או שניהם לא מצליחים לשנות את צורת המחשבה ולנטרל את משקעי העבר, יהיה קשה מאוד להתקדם, אם בכלל. פגישות נפרדות עם כל אחד מהצדדים בשלב זה עוזרות לי לזהות את הצרכים והדינמיקה האישית של כל אחד מהם.
✦שלב הבנת ההשלכות - בשלב זה אנחנו מתחילים לדמיין יחד את המצב העתידי. זהו שלב שמעלה חששות טבעיים כמו: "מה יהיה גורל ילדיי?", "איך אסתדר עם משכורת אחת?".השאלות האלו נוגעות במקום מאוד רגיש – אי-וודאות לגבי העתיד. לכן, חשוב לבחון את הנתונים, להתבסס על מספרים ולא על תחושות ולהסביר את ההשלכות על כל אחד מהצדדים.בעולם שבו יוקר המחיה רק הולך ועולה, זהו הזמן לחשוב מחוץ לקופסה ולבחון אפשרויות יצירתיות לפתרונות. זהו שלב שמוביל לפעולה – אני אעודד לחשוב יחד על רעיונות להקטנת הוצאות והגדלת הכנסות, כשהמטרה המשותפת היא לשמור על רמת החיים של הילדים ככל שניתן.
✦שלב גיבוש פתרונות ויצירת הסכמות - כאן מתחילים להתגבש פתרונות אפשריים. אני אעזור לכל צד להבין את הצרכים והדאגות אחד של השני ולהביא להסכמה משותפת שהם רוצים למצוא את הדרך הטובה ביותר לצאת מהמצב, למענם ומעל הכל – למען הילדים.כאן מתגבשים הצעדים המעשיים: הסכמים כלכליים, הסכמי הורות, הסדרי ראייה, מגורים, מזונות, חופשות, תקשורת עם הילדים, הוצאות שוטפות, חלוקת נכסים, חינוך ובריאות הילדים ועוד.בשלב הזה כל הסכמה תיבחן בהיבט של מינימום עימותים ומקסימום יציבות. כל צד לוקח אחריות על החלטותיו, ועם זאת נשאר פתוח למציאת פתרונות שמועילים לשני הצדדים.
✦שלב היישום ותוקף משפטי - ההסכמות שהושגו בתהליך הגישור הופכות להסכמים רשמיים ומבוססים על פי חוק. בשלב זה נכנסת לתמונה שותפתי לתהליך, עורכת הדין לענייני משפחה, אשר מבצעת את ההליך המשפטי: היא בוחנת את ההסכם, מגישה אותו לבית המשפט ומוודאת את תוקפו המשפטי.לאחר מכן, היא מסבירה ומלווה את הצדדים לקראת הפעולות היישומיות להשלמת התהליך. זוגות שהתחתנו בישראל יכולים להתגרש באופן רשמי ברבנות בהולנד ולשנות את מעמדם בשגרירות.
✦שלב המעבר לשגרה חדשה והתמודדות עם השינויים - זהו שלב ההבנה הכי משמעותית בגישור. הפרידה היא לא סוף – היא התחלה של דרך חדשה.
המעבר לשגרה החדשה הוא לא רק ארגון מחדש של החיים, אלא גם התמודדות רגשית עם תהליך הפרידה. כל שינוי, גם אם הוא הוחלט בהסכמה, מביא איתו אתגרים חדשים. היכולת להתמודד עם אתגרים אלה בצורה בריאה היא המפתח להצלחה אחרי הגירושין. חשוב לשמור על תקשורת פתוחה עם בני הזוג והילדים ולהבין ולקבל שכל אחד עובר את השלב הרגשי בצורה שונה. בשלב הזה כדאי גם לשקול תמיכה רגשית או טיפול. שיחות עם חברים ובני משפחה מועילות אך הן לא תחליף לטיפול מקצועי.
הליך הגישור מציע דרך מכבדת ומעשית לעבור את אחד המשברים הקשים ביותר בחיים. כל שלב בתהליך נועד לאפשר לכם להקל על המעבר, להבין את הצרכים של הצד השני, ולבנות מציאות חדשה שתשמור על יציבות ושקט נפשי לכם ולילדיכם.
כמגשרת גירושין וגם יועצת זוגית, אני כאן כדי לעזור לכם למצוא את הדרך הנכונה עבורכם – בין אם זו עבודה על הזוגיות ובין אם זו פרידה מכבדת ומושכלת.
אם אתם מתלבטים, אני מזמינה אתכם לפגישת הכוונה, בה נבחן יחד מה הכיוון הנכון עבורכם. אתם לא צריכים להתמודד עם זה לבד – אני כאן ללוות אתכם בכל דרך שתבחרו.